Już od dawna zabieram się za przygotowanie takiego gulaszu, ale jakoś nigdy nie wiedziałam do końca co zrobić, by miał nie tylko taki cudowny kolor, ale i smak. Kombinowałam, obserwowałam i doszłam do wniosku, że kolor można otrzymać smażąc na krótko paprykę w proszku na tłuszczu, a smak dodają przyprawy, między innymi koniecznie musi być papryka ostra, bez przesady, pieprz, sól i ewentualnie pieprz ziołowy.
Składniki:500 g filetu z piersi indyka
300 g schabu
1 cebula
koncentrat pomidorowy
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 papryka żółta
2 małe cukinie
sól
pieprz
pieprz ziołowy
4 łyżki papryka w proszku słodkiej
papryka w proszku ostra
Składniki marynaty:
pół szklanki oleju
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka czosnku granulowanego
pieprz ziołowy
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do marynaty na całą noc. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej i przesmażyć na nim 2 łyżki słodkiej papryki, do czasu aż zmieni ona kolor na ciemniejszy. Następnie dorzucić pokrojoną w piórka cebulę i po chwili mięso. Wszystko podsmażyć, a kiedy mięso zacznie puszczać sok dodać kolejne 2 łyżki słodkiej papryki i wymieszać. Zalać wodą i dusić do miękkości. W między czasie papryki oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Cukinię umyć i również pokroić w kostkę, a następnie dodać do mięsa. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i doprawić na ostro. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz