reklama

środa, 24 maja 2023

Gulasz węgierski indyczo- wieprzowy

Już od dawna zabieram się za przygotowanie takiego gulaszu, ale jakoś nigdy nie wiedziałam do końca co zrobić, by miał nie tylko taki cudowny kolor, ale i smak. Kombinowałam, obserwowałam i doszłam do wniosku, że kolor można otrzymać smażąc na krótko paprykę w proszku na tłuszczu, a smak dodają przyprawy, między innymi koniecznie musi być papryka ostra, bez przesady, pieprz, sól i ewentualnie pieprz ziołowy.

 Składniki:

500 g filetu z piersi indyka

300 g schabu

1 cebula

koncentrat pomidorowy

1 papryka czerwona

1 papryka zielona

1 papryka żółta

2 małe  cukinie

sól

pieprz

pieprz ziołowy

4 łyżki papryka w proszku słodkiej

papryka w proszku ostra

Składniki marynaty:

pół szklanki oleju

łyżeczka papryki ostrej

łyżeczka papryki słodkiej

łyżeczka czosnku granulowanego

pieprz ziołowy

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do marynaty na całą noc. W garnku z grubym dnem  rozgrzać olej i przesmażyć na nim 2 łyżki słodkiej papryki, do czasu aż zmieni ona kolor na ciemniejszy. Następnie dorzucić pokrojoną w piórka cebulę i po chwili mięso. Wszystko  podsmażyć, a kiedy mięso zacznie puszczać sok dodać  kolejne 2 łyżki słodkiej papryki i wymieszać. Zalać wodą i dusić do miękkości. W między czasie papryki oczyścić z gniazd nasiennych,  pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Cukinię umyć i również pokroić w kostkę, a następnie dodać do mięsa. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i doprawić na ostro. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz