reklama

środa, 13 października 2021

Żurek na wędzonce z kiełbasą i ziemniakami

O żurach śląskich już pisałam, o zalewajce na bazie zakwasu z mąki pszennej również, więc czas najwyższy na żurek polski, który tak naprawdę to zrobiłam po raz pierwszy, chociaż wiele razy miałam okazję go jeść. Jednak taki jak dzisiaj przygotowałam według starego przepisu mojej dawnej sąsiadki okazał się najlepszy w smaku i na pewno już na  zawsze zapisze się w naszym menu. 

Składniki:

2 l wody

30 dkg żeberek wędzonych

kiełbasa  wędzoną (ilość według uznania)

2  marchewki

1 większa pietruszka

0,5 kg ziemniaków

liść laurowy

4 ziarenka ziela angielskiego

zakwas na żur

200 ml śmietany słodkiej

sól  

pieprz 

pieprz ziołowy

majeranek

Sposób przygotowania:

Z żeberek wędzonych i wody ugotować wywar z dodatkiem soli. Gdy mięso jest  miękkie wyciągnąć je z garnka, dodać do wywaru  obrane i pokrojone w większą kostkę ziemniaki, obrane i pokrojone na większe kawałki marchewki i pietruszkę, a następnie gotować do miękkości. W międzyczasie dodać  ziele angielskie, liść laurowy. Gdy ziemniaki i warzywa są miękkie dodać pokrojoną w pół plasterki kiełbasę i obrane mięso z żeberek.  Wlać zakwas i zagotować. Następnie wlać słodką śmietanę cały czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i majerankiem.  Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz