Składniki:
2 l wody
30 dkg żeberek wędzonych
kiełbasa wędzoną (ilość według uznania)
2 marchewki
1 większa pietruszka
0,5 kg ziemniaków
liść laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
zakwas na żur
200 ml śmietany słodkiej
sól
pieprz
pieprz ziołowy
majeranek
Sposób przygotowania:
Z żeberek wędzonych i wody ugotować wywar z dodatkiem soli. Gdy mięso jest miękkie wyciągnąć je z garnka, dodać do wywaru obrane i pokrojone w większą kostkę ziemniaki, obrane i pokrojone na większe kawałki marchewki i pietruszkę, a następnie gotować do miękkości. W międzyczasie dodać ziele angielskie, liść laurowy. Gdy ziemniaki i warzywa są miękkie dodać pokrojoną w pół plasterki kiełbasę i obrane mięso z żeberek. Wlać zakwas i zagotować. Następnie wlać słodką śmietanę cały czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i majerankiem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz