reklama

środa, 10 lutego 2021

Pączki pieczone w piekarniku

 

Co roku na tłusty czwartek smażę pączki, ale tym razem zastanawialiśmy się z mężem, czy kupić pączki, czy tradycyjnie smażyć. Jak zwykle z pomocą przyszła nasza córka, która zaproponowała nam zdrowszą wersję pączków, czyli pieczone w piekarniku.

Długo się zastanawiałam, ale wspólnie stwierdziliśmy, że przygotowując takie a la pączki  pieczone w piekarniku wszystkim wyjdą  na zdrowie, zwłaszcza naszym wnukom. I oczywiście dałam się skusić. 

Składniki na rozczyn:

150 ml mleka

75 g drożdży

3 płaskie łyżki mąki

3 płaskie łyżki cukru

Sposób przygotowania rozczynu:

Mleko wlać do rondla lekko podgrzać, a następnie w misce rozkruszyć drożdże ,dodać  3 łyżki cukru i 3łyżki mąki i podgrzane mleko, a następnie dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.

Składniki na ciasto:

750 g mąki

7,5 łyżki cukru

7 żółtek

150 g masła

cukier waniliowy

150 ml mleka

Dodatkowe składniki:

marmolada

lukier cukrowy

Sposób przygotowania ciasta:

Mąkę przesiać do większej miski. Żółtka wymiksować z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Masło stopić i odstawić do ostygnięcia, a mleko odrobinę zagrzać by było ciepłe. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić gładkie ciasto, które nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto rwać na kawałki, rozpłaszczyć, dodać marmoladę i formować kulkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odpowiednich odstępach i odłożyć na 20 min pod przykryciem, aby jeszcze wyrosły. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 25 minut. Po ostygnięciu polukrować. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz