Co roku na tłusty czwartek smażę pączki, ale tym razem zastanawialiśmy się z mężem, czy kupić pączki, czy tradycyjnie smażyć. Jak zwykle z pomocą przyszła nasza córka, która zaproponowała nam zdrowszą wersję pączków, czyli pieczone w piekarniku.
Długo się zastanawiałam, ale wspólnie stwierdziliśmy, że przygotowując takie a la pączki pieczone w piekarniku wszystkim wyjdą na zdrowie, zwłaszcza naszym wnukom. I oczywiście dałam się skusić.Składniki na rozczyn:
150 ml mleka
75 g drożdży
3 płaskie łyżki mąki
3 płaskie łyżki cukru
Sposób przygotowania rozczynu:
Mleko wlać do rondla lekko podgrzać, a następnie w misce rozkruszyć drożdże ,dodać 3 łyżki cukru i 3łyżki mąki i podgrzane mleko, a następnie dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.
Składniki na ciasto:
750 g mąki
7,5 łyżki cukru
7 żółtek
150 g masła
cukier waniliowy
150 ml mleka
Dodatkowe składniki:
marmolada
lukier cukrowy
Sposób przygotowania ciasta:
Mąkę przesiać do większej miski. Żółtka wymiksować z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Masło stopić i odstawić do ostygnięcia, a mleko odrobinę zagrzać by było ciepłe. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić gładkie ciasto, które nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto rwać na kawałki, rozpłaszczyć, dodać marmoladę i formować kulkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odpowiednich odstępach i odłożyć na 20 min pod przykryciem, aby jeszcze wyrosły. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 25 minut. Po ostygnięciu polukrować. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz