reklama

środa, 1 lipca 2020

Piersi z kurczaka w sosie miodowo - musztardowym po mojemu

Piersi z kurczaka przygotowywałam już na różne sposoby i myślałam, że już moje pomysły się wyczerpały. Jakże się pomyliłam. Przeglądając różne przepisy na moim blogu doszłam do wniosku, że jednak można przygotować jeszcze wiele wersji dań z tym rodzajem mięsa w roli głównej. Jedną z nich są właśnie piersi z kurczaka w sosie miodowo - musztardowym po mojemu, gdzie wykorzystałam moją ulubioną musztardę Dijon ziarnistą.
To danie jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, ale  przede wszystkim wyśmienite w smaku.

Składniki:
3 piersi z kurczaka
kilka szalotek
łyżka miodu
łyżka musztardy Dijon ziarnistej
3 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
olej do smażenia
200 ml śmietanki słodkiej
2 łyżeczki skrobi
sól
pieprz
pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka oczyścić,   a następnie włożyć do marynaty przygotowanej z miodu, oleju i musztardy i odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozgrzać kilka łyżek oleju na patelni, wrzucić pokrojone szalotki i chwilę przesmażyć. Wyjąc mięso z marynaty i smażyć razem z cebulą z obydwu stron. Dodać pozostałą marynatę, wlać 1/2 szklanki wody gorącej i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa. Wlać śmietanę wymieszaną ze skrobią i chwilę jeszcze gotować. Na koniec ewentualnie jeszcze doprawić. Tak przygotowane piersi z kurczaka zaserwowałam z ryżem i sałatką z pomidorów. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz