reklama

wtorek, 31 marca 2020

Zupa a la tajska z kurczakiem, marchewką i cukinią

Jak ja uwielbiam zapachy przypraw stosowanych w kuchni orientalnej, z którą dopiero od nie dawna się zaprzyjaźniam. Muszę przyznać, że ich potrawy są bardzo aromatyczne i wyjątkowe w smaku. Stosując ich przyprawy kombinuję z różnymi potrawami, chociaż nie zawsze stosuję ich produkty. Staram się je zastąpić ogólnie dostępnymi. Jednak muszę przyznać, że dodatek mleczka kokosowego w tajskich zupach to po prostu niesamowite wrażenia smakowe.
Dlatego ten produkt na stałe zagościł w naszej kuchni, o czym już zresztą wspominałam w moich wcześniejszych postach.

Składniki:
2 piersi z kurczaka
3 marchewki
1 mniejsza cukinia
1/2 cebuli
1/2 cebuli czerwonej
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
3 łyżki oleju
600 ml wody ciepłej
400 ml mleczka kokosowego kremowego
1/4 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki papryki słodka w proszku
sól
pieprz
pieprz ziołowy
gałka muszkatołowa
imbir
curry
kurkuma

Sposób przygotowania:
W garnku rozpuścić masło z dodatkiem oleju, a następnie wrzucić pokrojony czosnek.  Chwilę przesmażyć, dodać pokrojone w kostkę cebule, paprykę słodką i chili w proszku. Wszystko razem przesmażyć, a dopiero potem dodać pokrojone w paski piersi z kurczaka. Wszystko dokładnie przesmażyć. Do tak przygotowanego mięsa dodać pokrojoną w pół plasterki marchewkę oraz pokrojoną w słupki cukinię,  zalać wodą i dodać przyprawy. Gotować do miękkości warzyw i mięsa. Na koniec dodać mleczko kokosowe i chwilę jeszcze gotować. Ewentualnie jeszcze doprawić. Tak przygotowaną zupę zaserwowałam z makaronem. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz