Dlatego ten produkt na stałe zagościł w naszej kuchni, o czym już zresztą wspominałam w moich wcześniejszych postach.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
3 marchewki
1 mniejsza cukinia
1/2 cebuli
1/2 cebuli czerwonej
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
3 łyżki oleju
600 ml wody ciepłej
400 ml mleczka kokosowego kremowego
1/4 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki papryki słodka w proszku
sól
pieprz
pieprz ziołowy
gałka muszkatołowa
imbir
curry
kurkuma
Sposób przygotowania:
W garnku rozpuścić masło z dodatkiem oleju, a następnie wrzucić pokrojony czosnek. Chwilę przesmażyć, dodać pokrojone w kostkę cebule, paprykę słodką i chili w proszku. Wszystko razem przesmażyć, a dopiero potem dodać pokrojone w paski piersi z kurczaka. Wszystko dokładnie przesmażyć. Do tak przygotowanego mięsa dodać pokrojoną w pół plasterki marchewkę oraz pokrojoną w słupki cukinię, zalać wodą i dodać przyprawy. Gotować do miękkości warzyw i mięsa. Na koniec dodać mleczko kokosowe i chwilę jeszcze gotować. Ewentualnie jeszcze doprawić. Tak przygotowaną zupę zaserwowałam z makaronem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz