reklama
sobota, 21 marca 2020
Piersi kurczaka w sosie cumberland
Jak już wiele razy wspominałam, jesteśmy smakoszami piersi z kurczaka i co jakiś czas staram się wymyślać różne dania z ich udziałem. Ostatnio pomyślałam, że dobrze było by podać takie mięsko z dodatkiem sosu cumberland, oczywiście sporządzonego według mojego pomysłu. Pomyślałam i przygotowałam przepyszne danie z pieczonymi ziemniaczkami, mięskiem z piersi z kurczaka pieczonego z majonezem w foli aluminiowej, a na koniec zaserwowałam to z tym przepysznym sosem i dodatkiem sałatki z pomidorów.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
2 łyżki majonezu
sól
pieprz
pieprz ziołowy
czosnek granulowany
papryka słodka mielona
Sposób przygotowania piersi:
Piersi z kurczaka natrzeć przyprawami i odstawić na co najmniej 15 minut. W między czasie przygotować dwa kawałki foli aluminiowej, na której ułożyć mięso, posmarować majonezem, zwinąć folię i ułożyć na blaszce obok pokrojonych w ósemki ziemniaków. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 50 minut.
Składniki na sos cumberland
1 cebula czerwona
łyżeczka masła
1/2 szklanki czerwonego wina
skórka pomarańczowa
pół pomarańczy (cząstki bez skórki białej)
sok z drugiej połówki
1 łyżka musztardy
1 łyżka żurawiny
1/2 łyżki miodu
sól
pieprz
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania sosu:
Cebulę obrać i drobno pokroić. Masło rozpuścić na patelni, dodać pokrojoną cebule i przesmażyć. Dodać pokrojone cząstki pomarańczy, skórkę pomarańczy, sok z połówki pomarańczy, żurawinę i wino. Całość dusić do miękkości. Na koniec dodać musztardę, miód i przyprawy. Tak przygotowany sos zblendować.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz