Wiele osób gotujących rosół zadaje sobie pytanie, co zrobić z mięsem zastosowanym do ugotowania pysznego rosołu między innymi udek z kurczaka. Ja wymyślałam już różne sposoby wykorzystania tego mięsa, ale ostatnio pomyślałam dlaczego nie wykorzystać ich do sporządzenia flaczków drobiowych, Jednak jest jeden problem. Otóż udka te są już długo gotowane, dlatego mięso z nich było by ciapowate w moich flaczkach.
Wpadłam na pomysł, by osobno ugotować świeże udko z kurczaka i dopiero na sam koniec dodać te z rosołu. Flaczki wyszły naprawdę pyszne i dlatego teraz udka z rosołu częściej będę w taki sposób wykorzystywać.
Składniki:
2 udka z odzysku
1 duże udko surowe
2 duże marchewki
2 duże pietruszki
kawałek selera
1 por
przyprawa do flaków
sól
pieprz
pieprz ziołowy
majeranek
Sposób przygotowania:
Udko oczyścić, zalać zimną wodą, dodać soli i gotować do miękkości. Ugotowane udko wraz z udkami z odzysku obierać z kości, odrzucić skórę i samo tylko czyściutkie mięso pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka przelać powstały wywar, dodać trochę niedzielnego rosołu, a następnie dodać por pokrojony w półplasterki i obrane i starte pozostałe warzywa, które gotujemy na małym ogniu do miękkości. Do miękkich warzyw wrzucamy pokrojone mięso dodajemy przyprawę do flaków i pozostałe przyprawy. Smacznego.
SUPER POMYSŁ NAPEWNO SKORZYSTAM AKURAT MAM UDKA Z ROSOŁU I KAWAŁEK WOŁOWINKI
OdpowiedzUsuń