Składniki:
30 dkg mąki
2 tabliczki czekolady gorzkiej
250 g masła
5 jajek
25 dkg cukru
250 ml mleka
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
polewa czekoladowa
Sposób przygotowania:
Do miski wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Mleko wlać do rondelka, dodać masło i podgrzewać na małym ogniu i dopuszczając do zagotowania. Rondel zdjąć z ognia i wrzucić do mleka z masłem połamaną czekoladę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady, a następnie odłożyć do wystudzenia. Jajka ubić z cukrem do uzyskania białego puchu. Do tak ubitych jajek wlewać powoli masę czekoladową cały czas miksując na najniższych obrotach. Po wymieszaniu jajek z masą czekoladową powoli wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną i delikatnie przemieszać. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zaś boki tortownicy wysmarować masłem, a następnie wykleić paskami papieru do pieczenia tak by część wystawała ponad tortownicę. Do tak przygotowanej tortownicy wlać przygotowaną masę. Piec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku około 50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i po 10 minutach wyjąc ciasto. Po przestudzeniu pokryć polewą czekoladową. Smacznego.
ciasto jest bardzo smaczne
OdpowiedzUsuń