reklama

sobota, 28 marca 2020

Ciasto czekoladowe

Będąc w gościach u córki jedliśmy pyszne ciasto czekoladowe. Już nie raz zabierałam się za przygotowanie takiego ciasta, ale jakoś zawsze wyskoczyło coś innego, a po drugie nie miałam przepisu na taki rarytas, aż do teraz. Nie wiem skąd tak dokładnie  pochodzi przepis, bo to czego się dowiedziałam o jego pochodzeniu to tylko to, że ostatnio przechodzi z rąk do rąk, a to za sprawą, że jest naprawdę wyjątkowy.

Składniki:
30 dkg mąki
2 tabliczki czekolady gorzkiej
250 g masła
5 jajek
25 dkg cukru
250 ml mleka
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:
Do miski wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Mleko wlać do rondelka, dodać masło i podgrzewać na małym ogniu i dopuszczając do zagotowania. Rondel zdjąć z ognia i wrzucić do mleka z masłem połamaną czekoladę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady, a następnie odłożyć do wystudzenia. Jajka ubić z cukrem do uzyskania białego puchu. Do tak ubitych jajek wlewać powoli masę czekoladową cały czas miksując na najniższych obrotach. Po wymieszaniu jajek z masą czekoladową powoli wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną i delikatnie przemieszać. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zaś boki tortownicy wysmarować masłem, a następnie wykleić paskami papieru do pieczenia tak by część wystawała ponad tortownicę. Do tak przygotowanej tortownicy wlać przygotowaną masę. Piec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku około 50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i po 10 minutach wyjąc ciasto. Po przestudzeniu pokryć polewą czekoladową. Smacznego.


1 komentarz: