Składniki:
puszka białej fasoli 400
4 śliwki suszone
2 cebule
2 listki laurowe
1 ziele angielskie
1 goździk
1 jałowiec
1/2 łyżeczki majeranku
1 łyżka sosu sojowego
sól
pieprz świeżo mielony
olej
Sposób przygotowania:
Fasolę odcedzić, zblendować z sosem sojowym, majerankiem, solą i pieprzem. Cebulę obrać i drobniej pokroić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, ziele, listki, goździk, jałowiec. Smażyć, aż cebula nabierze złotego koloru. Wyjąć ziele angielskie i listek laurowy i pozostałe przyprawy, a następnie wystudzić. Tak przygotowaną cebulę połączyć z zblendowaną fasolą, dodać pokrojone drobno śliwki. chwilę blendować by składniki się połączyły, a cebulka i śliwki były wyczuwalne. Doprawić jeszcze solą pieprzem i ewentualnie odrobiną sosu sojowego. Doskonale smakuje z chlebem orkiszowym własnej roboty. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz