Składniki:
1 średnia cukinia
1 bakłażan
3 cebule
4 średnie pomidory
3 średnie ziemniaki
150 g boczku wędzonego surowego
100 g sera żółtego tartego
sól
świeżo mielony pieprz
pieprz ziołowy
olej
Sposób przygotowania:
Ziemniaki, obrać i pokroić w plasterki. Cukinię pokroić w plasterki. Bakłażan pokroić w plastry, posolić, a gdy pojawią się kropelki wytrzeć je ręcznikiem papierowym, wtedy nie będzie gorzki i pokroić w plasterki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Boczek pokroić w kostkę, a następnie stopić. Dodać obraną i pokrojoną w piórka cebulę i chwilę poddusić. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, a następnie układać warstwami ziemniaki, podduszoną cebulę cukinię, cebulę, pomidory, cukinię, bakłażan, aż do wypełnienia naczynia. Ostatnia warstwą powinny być ziemniaki posypane serem. Każdą warstwę posypać solą i pieprzem oraz startym serem. Wstawić przykryte naczynie do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekać około 40 min . 10 minut przed końcem odkryć naczynie i piec do zrumienienia. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz