Składniki:
100 g boczku wędzonego
300 g kiełbasy wiejskiej wędzonej
1 cebula
2 pomidory
2 duże papryki czerwone
2 mniejsze cukinie
1 duża kalarepa
pół szklanki pasty pomidorowej
2 łyżki ajwaru ( pasta paprykowa)
sól
pieprz
pieprz ziołowy
papryka słodka mielona
papryka ostra mielona
Sposób przygotowania:
Boczek pokroić w drobniejszą kostkę, wrzucić do garnka i wytopić. Następnie wrzucić pokrojoną cebulę i chwilę przesmażyć. Dodać pokrojone papryki, cukinie, obraną i pokrojoną w kostki kalarepę. Pomidory wrzucić do wrzątku, a następnie zalać zimną wodą, by skórka lepiej schodziła. Po obraniu pomidorów ze skórki pokroić je w kostkę i dorzucić do papryki. Kiełbasę obierać ze skórki, pokroić w większa kostkę i dodać do reszty. Jeżeli jest taka potrzeba dolać odrobinę wody i razem wszystko dusić. Na koniec dodać pastę pomidorową, ajwar i doprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Potrawkę można zaserwować z chlebem lub chlebkami pita podpieczonymi na patelni grillowej. Smacznego.
Pycha!
OdpowiedzUsuń