reklama

środa, 12 czerwca 2019

Piersi z kurczaka z cukinią, papryką i fasolką czerwoną

Długo się zastanawiałam, co przygotować z piersi z kurczaka, żeby było coś nowego i jak zwykle pysznego. Mając do dyspozycji paprykę, cukinie i pomidorki koktajlowe, postanowiłam wykorzystać je do przygotowania takiego a la gulaszu. Zazwyczaj do takich dań wykorzystuję mleczko kokosowe, ale tym razem wypróbowałam sposób, który poleciła mi kiedyś znajoma, a mianowicie użyć trochę mleka, które sprawi, że potrawa uzyska zupełnie nowy smak.

Składniki:
2 piersi z kurczaka
2 papryki czerwone
3 mniejsze cukinie
1 cebula
10 pomidorków koktajlowych
puszka czerwonej fasolki konserwowej                       
 
1/2 szklanki mleka
sól
pieprz
curry
pieprz ziołowy
czosnek granulowany
papryka słodka mielona
papryka ostra mielona

Sposób przygotowania:
Mięso dokładnie wypłukać, pokroić w kostkę gulaszową, a następnie obsypać solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, czosnkiem mielonym, curry i dokładnie wymieszać.  Na głębokiej patelni rozgrzać olej,na który wrzucać   przyprawione mięso. Smażyć z każdej strony, aby nabrało ładnego koloru, a następnie przełożyć do garnka.  Na pozostałym tłuszczu przesmażyć obraną i pokrojoną w piórka cebulę, pokrojoną w pół plasterki cukinię oraz pokrojoną w paski paprykę,  a następnie dorzucić do mięsa.  Zalać  niewielką ilością wody i dusić . Gdy warzywa i mięso będą al dente dorzucić  fasolkę czerwoną i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wlać mleko i na małym ogniu dusić do miękkości. Doprawić na pikantnie.  Tak przygotowane piersi można serwować z dodatkiem pieczywa lub makaronu tagliatelle.  Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz