reklama

środa, 1 maja 2019

Udka z kurczaka zapiekane na ryżu z pieczarkami i selerem naciowym

Przeglądając ostatnio zapasy w zamrażalce znalazłam jeszcze udka z kurczaka. Zastanawiałam się co nowego można było by z nich przygotować i przypomniało mi się, że gdzieś kiedyś przewinął mi się przepis, w którym połączono ryż z selerem naciowym i pieczarkami. I właśnie na takim ryżu były zapiekane udka. Dokładnie przepisu nie znałam, więc włączyła się moja wyobraźnia i zrobiłam po swojemu. Wyszło jak zwykle pysznie. Tego typu potrawy są proste i  szybkie w przygotowaniu, a co najważniejsze nie wymagają długiego stania przy garach.

Składniki:
2 udka z kurczaka
150 g pieczarek
3 łodygi selera naciowego
szklanka ryżu
2 szklanki rosołu
sól
pieprz
pieprz ziołowy

Składniki marynaty:
2 łyżki musztardy stołowej
2 łyżki miodu
4 łyżki oliwy lub oleju
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczka pieprzu
1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/4 łyżeczki curry
1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej
2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego

Sposób przygotowania marynaty:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.

Sposób przygotowania:
Udka z kurczaka dokładnie umyć  i włożyć do marynaty na trzy godziny. Do naczynia żaroodpornego wsypać szklankę ryżu, dodać pokrojone pieczarki i pokrojony seler naciowy. Doprawić wszystko solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Całość wymieszać i zalać rosołem. Na koniec na górze ułożyć udka wyjęte z marynaty i nakryć pokrywą. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 60 minut, a następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 15 minut, by skórka   nabrała ładnego koloru.  Ja zaserwowałam tak przygotowane udka z sałatką z roszponki. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz