Składniki:
2 udka z kurczaka
150 g pieczarek
3 łodygi selera naciowego
szklanka ryżu
2 szklanki rosołu
sól
pieprz
pieprz ziołowy
Składniki marynaty:
2 łyżki musztardy stołowej
2 łyżki miodu
4 łyżki oliwy lub oleju
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczka pieprzu
1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/4 łyżeczki curry
1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej
2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
Sposób przygotowania marynaty:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
Sposób przygotowania:
Udka z kurczaka dokładnie umyć i włożyć do marynaty na trzy godziny. Do naczynia żaroodpornego wsypać szklankę ryżu, dodać pokrojone pieczarki i pokrojony seler naciowy. Doprawić wszystko solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Całość wymieszać i zalać rosołem. Na koniec na górze ułożyć udka wyjęte z marynaty i nakryć pokrywą. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 60 minut, a następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 15 minut, by skórka nabrała ładnego koloru. Ja zaserwowałam tak przygotowane udka z sałatką z roszponki. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz