Składniki:
1 kg szynki wieprzowej
4 czerwone papryki
1 średnia cukinia
2 mniejsze cebule
3 - 5 pomidorów
1 puszka fasolki czerwonej konserwowej
sos pozostały z rolad lub pieczeni ( ewentualnie sos w proszku)
3 łyżki mąki
sól
pieprz
papryka w proszku słodka
papryka w proszku ostra
pieprz ziołowy
czosnek mielony
sól
Sposób przygotowania:
Mięso dokładnie wypłukać, pokroić w kostkę gulaszową, a następnie obsypać solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, czosnkiem mielonym i dokładnie wymieszać. Na głębokiej patelni rozgrzać olej,na który wrzucać partiami przyprawione mięso. Smażyć z każdej strony, aby nabrało ładnego koloru, a następnie przełożyć do garnka. Gdy całe mięso zostanie przesmażone i przełożone do garnka, na pozostałym tłuszczu przesmażyć obrane i pokrojone w piórka cebule, a następnie dorzucić do mięsa. Zalać wodą, aby przykryła mięso i gotować. Gdy mięso będzie al dente wrzucić pokrojone papryki, cukinie i obrane ze skórki, pokrojone pomidory. Gdy warzywa i mięso będą miękkie dorzucić fasolkę czerwoną. Na koniec zagęścić całość sosem i mąką rozmieszaną z wodą. Doprawić na pikantnie. Podawać z pieczywem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz