Pisałam już nie raz, że bardzo lubimy surówki, dlatego staram się je co jakiś czas urozmaicać. Mając do dyspozycji białą kapustę, postanowiłam tym razem dodać do niej jabłko, por, marchewkę i szczypiorek, a na koniec połączyć z pysznym sosem miodowo - musztardowym. Wyszła wyjątkowa w smaku surówka, zupełnie różniąca się od tej tradycyjnej.
Składniki:
1/2 główki białej kapusty
kawałek białej części pora
marchewka
jabłko
szczypiorek
sól
Składniki na sos:
6 łyżek wody
6 łyżek oleju
2 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
sok z 1/2 cytryny
łyżeczka ziół do sałatek
pieprz
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania sosu:
Wszystkie składniki sosu umieścić w słoiku, który zakręcić, a następnie dokładnie potrząsać słoikiem, aby składniki się połączyły.
Sposób przygotowania:
Kapustę drobno pokroić, posypać odrobiną soli i odstawić. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dorzucić do kapusty. Por pokroić na pół krążki i dodać do pozostałych warzyw. Dodać sos, posiekany szczypiorek i dokładnie całość wymieszać. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz