Składniki:
4 kg przerośniętych ogórków
2 łyżki soli
ziele angielskie
gorczyca
liść laurowy
pieprz ziarnisty
Składniki na zalewę:
4 szklanki wody
1 szklanki octu 10 %
3 łyżek cukru
2 łyżki soli
Sposób przygotowania zalewy:
Składniki zalewy zagotować i odstawić do ostygnięcia.
Sposób przygotowania pikli:
Ogórki umyć, obrać i wydrążyć środki z pestkami, a następnie pokroić według uznania. Tak przygotowane ogórki nasolić, dokładnie wymieszać i odstawić na noc. Następnego dnia do każdego słoika wrzucić listek laurowy, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz 1/2 łyżeczki gorczycy, a następnie odcedzone ogórki układać ciasno w słoikach. Zalać je przygotowaną zalewą, zakręcić słoiki i pasteryzować około 8 minut.
Pyszne są również pikle w zalewie musztardowej
OdpowiedzUsuń