reklama

piątek, 30 marca 2018

Kokosowy zając

Zastanawiałam się długo nad wielkanocnym wypiekiem, ale z racji tego, że święta spędzamy w małym gronie, postanowiłam oprócz sernika, przygotować ciasto w kształcie zająca, wykorzystując formę silikonową przedstawiającą zająca, prezent od naszej najmłodszej córci. Ciasto przygotowałam według przepisu na śląskie eki. Wyszło jak zwykle pysznie, bardziej kokosowy i naprawdę nie źle się prezentuje, o czym  świadczy załączona fotka.
Składniki na ciasto:
125 g masła
1 szkl. cukru
2 jajka
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 szklanki mąki pszennej
szczypta soli

Składniki na masę kokosową:
250 g wiórek kokosowych
125 g masła
1 szkl. cukru
cukier waniliowy
2 jajka
dżem wiśniowy do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania masy kokosowej:
W rondlu roztopić masło, wystudzić je, a następnie dodać cukier, cukier waniliowy, który dobrze wymieszać, aby jak najlepiej się rozpuścił. Dodać wiórki kokosowe i jajka, po czym znowu dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę kokosową włożyć do silikonowej formy,  lekko docisnąć i wygładzić powierzchnię. Posmarować dżemem.
W miedzy czasie przygotować ciasto. Masło roztopić, przestudzić i połączyć z cukrem, jajkami, cukrem waniliowym, przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i odrobiną soli. Zagnieść ciasto i wyłożyć je niezbyt gruba warstwą na masę kokosową. Wygładzić powierzchnię.Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut do czasu aż ciasto nabierze ładnego koloru. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz