Składniki na ciasto:
125 g masła
1 szkl. cukru
2 jajka
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
Składniki na masę kokosową:
250 g wiórek kokosowych
125 g masła
1 szkl. cukru
cukier waniliowy
2 jajka
dżem wiśniowy do posmarowania ciasta
Sposób przygotowania masy kokosowej:
W rondlu roztopić masło, wystudzić je, a następnie dodać cukier, cukier waniliowy, który dobrze wymieszać, aby jak najlepiej się rozpuścił. Dodać wiórki kokosowe i jajka, po czym znowu dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę kokosową włożyć do silikonowej formy, lekko docisnąć i wygładzić powierzchnię. Posmarować dżemem.
W miedzy czasie przygotować ciasto. Masło roztopić, przestudzić i połączyć z cukrem, jajkami, cukrem waniliowym, przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i odrobiną soli. Zagnieść ciasto i wyłożyć je niezbyt gruba warstwą na masę kokosową. Wygładzić powierzchnię.Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut do czasu aż ciasto nabierze ładnego koloru. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz