Składniki:
1 pierś indycza pokrojona na kotleciki
1 torebka ryżu ugotowanego al dente
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
mała papryka czerwona
bekon w plastrach
1 większa gruszka dojrzała wtedy jej słodycz wejdzie do mięsa
majonez
200 ml śmietany 30 %
1 kulka mozzarelli
sól
pieprz ziołowy
czosnek granulowany
świeżo zmielony pieprz
majeranek
Składniki marynaty:
pół szklanki oleju
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Kotleciki z piersi indyczej lekko rozbić , a następnie włożyć do marynaty. Tak przygotowane włożyć na godzinę do lodówki.
Do naczynia żaroodpornego na spód wysypać ryż ugotowany al dente , przyprawiony pieprzem i curry, na który rozłożyć rozdrobnione i przyprawione solą i pieprzem warzywa.
Na warzywach ułożyć ułożyć kotleciki wyciągnięte z marynaty, posmarowane majonezem i owinięte plastrami bekonu.
Gruszkę umyć, obrać i pokroić na grubsze plastry, a następnie położyć na owiniętych bekonem kotlecikach. Ser pokroić na plasterki i położyć na plastrach gruszki. Całość posypać majerankiem.
Do śmietany dodać trochę soli, pieprzu, pieprzu ziołowego i czosnku granulowanego, wymieszać, a następnie zalać mięso, warzywa i ryż. Przykryć naczynie żaroodporne i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 60 minut. 15 minut przed końcem odkryć naczynie i zapiekać, by się ser ładnie przyrumienił. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz