reklama

wtorek, 20 lutego 2018

Makaron z szynką i brokułami

To następna potrawa na bazie makaronu, który uwielbiamy. Dziś postanowiłam wykorzystać brokuł, który nam się przejadł przygotowany tradycyjnie i plasterki szynki pozostałe po śniadaniach. Z tych prostych składników z dodatkiem cebuli i śmietanki wyszło znakomite danie obiadowe, które oczywiście zaskoczyło jak zawsze mojego męża.

Składniki:
250 g makaronu wstążki
1 brokuł
cebula
kilka plasterków szynki
300 ml śmietanki 30 %
1 łyżeczka mąki
sól
pieprz
pieprz ziołowy
łyżka masła

Sposób przygotowania:
Na patelni rozpuścić masło, a następnie wrzucić pokrojoną cebulę i chwilę przesmażyć. Dodać pokrojoną szynkę i chwilę razem przesmażyć.  Wlać 200 ml śmietanki i chwilę podgotować na koniec pozostałą śmietankę rozmieszać z łyżeczką mąki i wlać do sosu. W miedzy czasie ugotować różyczki brokuła aldente i makaron. Makaron wymieszać z gorącym sosem, a następnie wyłożyć na tależ i dodać ugotowane brokuły. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz