Składniki:
2 udka z kurczaka
6 -7 średnich ziemniaków
1 duża cebula
sól
świeżo mielony pieprz
tymianek
olej
Składniki marynaty:
2 łyżki musztardy stołowej
2 łyżki miodu
4 łyżki oliwy lub oleju
łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczka pieprzu
1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/4 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
odrobina chili
Sposób przygotowania marynaty:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. a następnie posmarować wyczyszczone udka i odstawić na godzinę do lodówki.
Sposób przygotowania zapiekanki:
Ziemniaki obrać i pokroić w talarki. Cebulę obrać i pokroić w piórka, a następnie dodać do ziemniaków. Dodać trochę oleju, sól, pieprz, tymianek i dokładnie wszystko wymieszać. Przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.
Na ziemniaki z cebulą ułożyć udka, które posmarować majonezem.
Włożyć przykryte naczynie żaroodporne do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać 40 minut. Po tym czasie zdjąć przykrycie i zapiekać jeszcze 20 minut, żeby skórka ładnie się przypiekła. Podałam tak zapiekane udka z surówką z białej kapusty i ogórka zielonego. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz