Składniki:
1 brokuł
1/ 2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1/2 cukinii
2 ziemniaki
pomidory z puszki
1/2 cebuli
3 ząbki czosnku
50 g sera gorgonzola
1 l rosołu
sól
pieprz
pieprz ziołowy
gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Czosnek i cebulę obrać i drobno posiekać, a następnie wrzucić na rozgrzany olej i lekko przesmażyć.Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Z papryki usunąć gniazda nasienne i również pokroić w kostkę. Tak przygotowane warzywa dorzucić do przesmażonego czosnku i cebuli razem z częścią różyczek brokuła, a następnie razem wszystko przesmażyć. Dodać pomidory z puszki i dalej smażyć. Przełożyć wszystko do garnka, dodać pozostałe różyczki brokuła, zalać rosołem i gotować do miękkości warzyw. Dodać ser i całość zblendować na gładki krem, doprawić solą, pieprzem oraz pieprzem ziołowym i gałką muszkatołową. Podawać suto posypanym koperkiem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz