reklama

poniedziałek, 3 lipca 2017

Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami

Przepis ten pochodzi od Kamili, o której już niejednokrotnie wspominałam. Tym razem przepis dotyczył rolady z mięsa mielonego, ale z pieczarkami. Tak więc w naszym menu znajdą się już dwie wersje rolady z mięsa mielonego.  Córka przygotowała roladę z pieczarkami  i poczęstowała nią tatę i od tego czasu zaczęło się. Mąż tak wiercił mi dziurę w brzuchu, aż w końcu postanowiłam przygotować ją jako danie obiadowe. Zaserwowałam roladę na ciepło w towarzystwie sałatki z mieszanki sałat. Wyszło jak zwykle pysznie i już teraz myślę o przygotowaniu jeszcze innej wersji.Można ją również zaserwować na zimno jako przekąskę.

Składniki na masę mięsną:
1/2 kg mięsa mielonego mieszanego
szklanka bułki tartej
jajko
mała cebula
sól i pieprz
magi przyprawa do zup

Sposób przygotowania:
Mięso wymieszać z bułką tartą, surowym jajkiem, drobno posiekaną cebulą. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i magi na pikantnie. Dokładnie wyrobić na jednolita masę.

Składniki na masę pieczarkową:
1/2 kg pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła
sól
świeżo zmielony pieprz

Dodatkowo:
200 g sera żółtego w plastrach
200 g szynki gotowanej

Sposób przygotowania masy pieczarkowej:
Na patelni stopić masło, a następnie wrzucić obraną i pokrojoną cebulę  i przesmażyć. Dodać obrane i pokrojone pieczarki. Wszystko razem chwilę dusić, a na koniec przyprawić solą i pieprzem.

Sposób przygotowania rolady:
Na przygotowany kwadrat z mięsa mielonego, który znajduje się na papierze do pieczenia, ułożyć plastry sera żółtego, na ser ułożyć plastry szynki. Na koniec równomiernie rozprowadzić uduszone pieczarki. Zwinąć roladę za pomocą papieru. Rozwinąć papier i przygotowaną roladę owinąć plastrami bekonu. Tak przygotowaną roladę ułożyć razem z rozwiniętym papierem na blaszce. Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec do około 35 minut do ładnego zrumienienia bekonu. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz