reklama

piątek, 30 czerwca 2017

Kotleciki brokułowe pieczone w piekarniku


Przygotowałam już takie kotleciki z kalafiora i bardzo nam smakowały, więc pomyślałam, że dobrze byłoby wypróbować ten przepis zamieniając kalafior na brokuł. Dodałam również dużo natki pietruszki i szczypiorek z naszego balkonowego ogródka. Wyszło pyszne danie obiadowe w sam raz dla tych co nie przepadają za mięsem i nie tylko.

Składniki:
1 duży brokuł
2 średnie marchewki
3 średnie ziemniaki
garść posiekanego szczypiorku
garść posiekanej natki pietruszki
1 jajko
sól, pieprz, pieprz ziołowy
pieprz młotkowany z kolendrą
bułka tarta
ser żółty tarty

Sposób przygotowania:
Brokuł podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Marchewki obrać, pokroić w większą kostkę i ugotować do miękkości. Ziemniaki obrać, pokroić w ósemki i również ugotować do miękkości. Ugotowany brokuł odcedzić i rozgnieść widelcem, ziemniaki i marchewkę przecisnąć przez praskę. Wszystko wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Do tej ostygniętej masy dodać posiekaną natkę pietruszki i posiekany szczypiorek, jajko, bułkę tartą, przyprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Z tak przygotowanej masy formować kotleciki, układać na wyłożonej papierem blaszce. Posypać startym, żółtym serem i zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 35 minut. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz