reklama

sobota, 15 lipca 2017

Przekładaniec kawowy bez pieczenia

Nie dawno miałam okazję jeść pyszne ciasto kawowe i dlatego postanowiłam je jak najszybciej przygotować dla mojej rodzinki. Przepis dostałam od znajomej u której to ciasto jadłam. Ciasto to należy do łatwych i szybkich w przygotowaniu. Doskonale nadaje się do zaserwowania nawet tym najbardziej wymagającym smakoszom kawowych, lekkich deserów. Myślę, że podając przepis  i tym razem trafię w gusta moich czytelników.

Składniki:
1 op. biszkoptów podłużnych
200 g herbatników
800 ml śmietany 30 %
500 g sera mascarpone
5 łyżek cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
6 łyżeczek kawy Inka
masło do wysmarowania tortownicy
łyżka kawy inki do posypania
1 łyżka wiórków kokosowych do posypania

Sposób przygotowania:
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a następnie wymieszać z serem i kawą inką, miksując na małych obrotach. Tortownicę (26 cm) wysmarować masłem, a następnie dno  wyłożyć biszkoptami uzupełniając przerwy kawałkami biszkoptów, a następnie wyłożyć 1/3 masy.  Na masę ułożyć część herbatników, uzupełniając również przerwy kawałkami herbatników. Na herbatniki wyłożyć następną porcję masy, którą pokryć znowu herbatnikami. Ostatnią porcję masy wyłożyć na herbatniki. 2 - 3 pozostałe herbatniki pokruszyć i posypać wraz z kokosem i kawą górną warstwę ciasta. Schłodzić w lodówce. Smacznego.

4 komentarze:

  1. Śmietanę ubić na sztywno i dopiero dodac ser mascarpone czy ser dodać do śmietany i razem miksować??:) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najpierw ubiłam śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a dopiero potem dodawać ser i dalej mieszać na małych obrotach miksera.

      Usuń
  2. Czy kawe inke można zastapic kawa rozpuszczalna badz kawa cappuccino?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie robiłam, ale można spróbować z kawą rozpuszczalną, ale zmniejszyć proporcję.

      Usuń