Składniki:
23 szt herbatników Petit Beurre
21 szt podłużnych biszkoptów (około 20 dag)
Krem budyniowy;
2 budynie bez cukru
1 litr mleka
9 łyżek cukru
1 kostka masła
Z budyniu, cukru i mleka ugotować budyń i ostudzić
Masło utrzeć i dodawać porcjami zimny budyń.
Mus truskawkowy:
500 g truskawek
2 galaretki truskawkowe
1,5 szklanki wody
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, a truskawki zmiksować.
Wszystko razem wymieszać i odstawić do lekkiego zgęstnienia
Masa śmietankowo - jogurtowa:
400 ml śmietany kremówki 30%
400 ml jogurtu greckiego
3 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżki cukru pudru
żelatyna (RUF Sofort Gelatine) 30 g , bo taką tylko dysponowałam
Żelatynę wsypać do śmietany, a następnie ubić z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem. Ubitą śmietanę wymieszać z jogurtem greckim miksując na małych obrotach
Sposób przygotowania:
Formę o wym. 25 x 36 cm wyłożyć papierem pergaminowym i ułożyć herbatniki.
Na herbatniki wyłożyć masę budyniową
Na masie budyniowej ułożyć obok siebie (zostawiając około 2 mm luzu) biszkopty,po czym wlać gęstniejący mus truskawkowy.
Gdy mus całkowicie stężeje wlać na górę masę śmietankowo-jogurtową. Smacznego.
Ciasto z tego przepisu na niedzielę zrobię na pewno jest pyszne Gdzie można kupić taką żelatynę
OdpowiedzUsuńJa kupiłam w Niemczech, ale można również zastosować tradycyjną żelatynę, którą trzeba zamoczyć i rozpuścić na małym ogniu i letnią wlać do masy jogurtowo- śmietanowej
OdpowiedzUsuńA budyń jaki smak?
OdpowiedzUsuńJa dałam śmietankowy, ale można i waniliowy.
UsuńKrem budyniowy z tego przepisu wyszedł mi za rzadki. Musiałem dodać żelatynę.
OdpowiedzUsuńnie wiem dlaczego, bo mnie wyszedł tak jak powinien
UsuńDziękuję za przepis, wyszło pyszne, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńczy 9 łyżek cukru na litr mleka to nie za dużo
OdpowiedzUsuńNa blogu Smaki Weroniki jest mniej cukru
UsuńJa dałam więcej cukru bo lubimy słodkie
Usuń