reklama

wtorek, 6 czerwca 2017

Piersi z kurczaka zapiekane na kapuście szpiczastej

Mając do dyspozycji kapustę szpiczastą postanowiłam wykorzystać ją do przygotowania piersi z kurczaka zapiekanej na tej kapuście. Zapiekanka wyszła wyśmienita. Mięso bardzo soczyste przeszło smakiem bekonu co spowodowało, że stało się jeszcze smaczniejsze. Jeśli chodzi o kapustę można śmiało wykorzystać młodą kapustę i będzie również pysznie. Taką zapiekankę z  kapustą w roli głównej z dodatkiem boczku i koperku mogłabym jeść na okrągło. Jest to danie szybkie w przygotowaniu, proste i nie trzeba w lecie stać cały czas przy garach.
Składniki:
1 kapusta szpiczasta
2 piersi z kurczaka
100 g boczku wędzonego
1 op. pokrojonego w plastry bekonu
50 g startego żółtego sera
200 ml śmietany 30 %
2 łyżki majonezu
2 łyżki  ketchupu
łyżeczka mąki
sól
świeżo zmielony pieprz
pieprz młotkowany
koperek

Składniki marynaty:
pół szklanki oleju
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki  marynaty dokładnie wymieszać. Piersi z kurczaka dokładnie umyć, obrać z błonek i niepotrzebnego tłuszczu,  i włożyć do marynaty. Tak przygotowane włożyć na godzinę do lodówki. Kapustę obrać z wierzchnich liści, poszatkować, dodać posiekany koperek, pieprz i sól, wymieszać, a następnie przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.  Boczek pokroić w kostkę i równomiernie rozłożyć na kapuście. Piersi z kurczaka wyjąć z marynaty,  posmarować
majonezem i zawinąć w plastry bekonu, a następnie ułożyć na kapuście. Całość zalać śmietaną rozmieszaną z ketchupem, mąką i przyprawami. Posypać startym żółtym serem.  Przykryć naczynie żaroodporne i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 60 minut. 15 minut przed końcem odkryć naczynie i zapiekać, by się ser ładnie przyrumienił. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz