Składniki:
1 kapusta szpiczasta
2 piersi z kurczaka
100 g boczku wędzonego
1 op. pokrojonego w plastry bekonu
50 g startego żółtego sera
200 ml śmietany 30 %
2 łyżki majonezu
2 łyżki ketchupu
łyżeczka mąki
sól
świeżo zmielony pieprz
pieprz młotkowany
koperek
Składniki marynaty:
pół szklanki oleju
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Piersi z kurczaka dokładnie umyć, obrać z błonek i niepotrzebnego tłuszczu, i włożyć do marynaty. Tak przygotowane włożyć na godzinę do lodówki. Kapustę obrać z wierzchnich liści, poszatkować, dodać posiekany koperek, pieprz i sól, wymieszać, a następnie przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Boczek pokroić w kostkę i równomiernie rozłożyć na kapuście. Piersi z kurczaka wyjąć z marynaty, posmarować
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz