Składniki:
12 szt. cannelloni
300 g mięsa mielonego
łyżka przecieru pomidorowego
1 większa cebula
1 średnia papryka czerwona
1 średnia papryka żółta
mała cukinia
100 g startego żółtego sera
olej
sól
świeżo zmielony pieprz
pieprz ziołowy
Składniki na sos:
2 jogurty naturalne
2 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Jogurty wymieszać z majonezem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodać sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
1/2 obranej cebuli pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzany olej. Dodać mięso mielone i razem wszystko przesmażyć. Doprawić , a następnie dodać łyżkę przecieru pomidorowego i wymieszać.
Na drugiej patelni rozgrzać olej i przesmażyć drugą połówkę pokrojonej cebuli. Dodać pokrojone papryki i cukinię. Dusić do miękkości.
Dodać przesmażone mięso mielone, jeżeli trzeba to jeszcze doprawić i odstawić do wystygnięcia.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Makaron cannelloni nadziewać farszem, a następnie układać w naczyniu żaroodpornym.
Zalać przygotowanym sosem czosnkowym. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać około 30 minut. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz