reklama

czwartek, 22 czerwca 2017

Cannelloni po mojemu

Dużo słyszałam na temat tej potrawy. Dowiedziałam się również, że można te rurki makaronowe nadziewać zarówno warzywami jak i miesem mielonym. Dlatego  mając do dyspozycji i jedno i drugie postanowiłam połączyć te składniki, by powstał super farsz. Jeżeli chodzi o sos, to nie za bardzo pasował by mi beszamel,który zazwyczaj jest stosowany w takich zapiekankach,  a to dlatego, że z mężem nie przepadamy za wszystkim co zaprawiane jest mąką, dużą ilości mąki, czyli zasmażką. Po dłuższym przemyśleniu, postanowiłam zrobić sos, który ożywił by tę zapiekankę i padło na sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego. Wyszło pysznie, dlatego mogę śmiało polecić.

Składniki:
12 szt. cannelloni
300 g mięsa mielonego
łyżka przecieru pomidorowego
1 większa  cebula
1 średnia papryka czerwona
1 średnia papryka żółta
mała cukinia
100 g startego  żółtego sera
olej
sól
świeżo zmielony pieprz
pieprz ziołowy

Składniki na sos:
2 jogurty naturalne
2 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Jogurty wymieszać z majonezem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodać sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:


1/2 obranej cebuli pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzany olej. Dodać mięso mielone i razem wszystko przesmażyć. Doprawić , a następnie dodać łyżkę przecieru pomidorowego i wymieszać.


Na drugiej patelni rozgrzać olej i przesmażyć drugą połówkę pokrojonej cebuli. Dodać pokrojone papryki i cukinię. Dusić do miękkości.


Dodać przesmażone mięso mielone, jeżeli trzeba to jeszcze doprawić i odstawić do wystygnięcia.


Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Makaron cannelloni nadziewać farszem, a następnie układać w naczyniu żaroodpornym.


Zalać przygotowanym sosem czosnkowym. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać około 30 minut. Smacznego.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza