reklama

środa, 24 maja 2017

Zupa krem z warzyw

Zupy kremy bardzo popularne są w naszej kuchni i dość często przygotowuję je z warzyw, które akurat mam pod ręką. Dzisiaj były to pory, brokuł, marchew i ziemniaki. Zupę z takiej mieszanki warzyw jeszcze nie robiłam i to w dodatku z mleczkiem kokosowym, dlatego nie do końca byłam pewna co z tego wyjdzie. Jednak zupa okazała się przepyszna dzięki zastosowaniu odpowiednich przypraw, które dodatkowo zaostrzyły jej smak.

Składniki:
2 duże pory
3 - 4 średnie ziemniaki
2 marchewki
mały brokuł
1 łyżka masła
1 l rosołu
2 -3 łyżki mleczka kokosowego
sól
odrobina chili
pieprz
pieprz ziołowy
gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:
Pory dokładnie oczyścić z obwiędłych liści, umyć i pokroić w pół krążki. W garnku roztopić łyżkę masła, a następnie wrzucić pory i dusić je kilka minut, cały czas mieszając. Dodać obrane i pokrojone w większą kostkę ziemniaki oraz marchewkę. Brokuł podzielić na różyczki, umyć i dodać do pozostałych warzyw. Chwilę wszystko razem przesmażyć, a następnie dodać rosół.  Gotować do miękkości, a następnie zmiksować na krem. Jeżeli zupa okaże się zbyt gęsta należy wyregulować gęstość dodatkiem wody i jeszcze raz zagotować. Dodać mleczko kokosowe oraz wszystkie przyprawy i wymieszać. Podawać z kleksem mleczka kokosowego i obsypaną drobno pokrojonym koperkiem. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz