Składniki:
4 filety dowolnej ryby (u mnie łosoś alaska)
5 średnich ziemniaków
2 łyżki kwaśnej śmietany
papryka
mniejsza cukinia
1 por sałatkowy
2 łyżki oleju
puszka krojonych pomidorów
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki startego żółtego sera
sól
pieprz świeżo mielony
pieprz ziołowy
bazylia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedzić i dokładnie utłuc ze śmietaną, doprawić jeszcze
solą i pieprzem. Por obrać i jego białą część pokroić w pół plasterki. Cukinię nie obierając zetrzeć na tarce o dużych oczkach, z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Tak przygotowane warzywa wrzucić na rozgrzany olej i lekko przesmażyć. W między czasie filety rybne posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, a następnie dno wyłożyć pure ziemniaczanym. Na pure ziemniaczane wyłożyć przesmażone warzywa, na które rozłożyć filety rybna. Pokrojone pomidory z puszki odsączyć, wymieszać z bułką tartą i startym serem. Doprawić przyprawami i rozłożyć na filety rybne. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać około 35 minut. Smacznego.
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń