Wybierając kapustę kiszoną obawiałam się, że ziemniaki mogą wyjść nie tak jak powinny, ale moje obawy były nie słuszne. Wyszła wyśmienita zapiekanka, smak której bardzo pozytywnie nas zaskoczył. Mąż po jej zjedzeniu już mi oświadczył, że wcale się nie pogniewa, że co jakiś czas znajdzie się ona na naszym stole.
Składniki:
4 plastry schabu
500 g kapusty kiszonej
10 średnich ziemniaków
150 g boczku wędzonego
sól
świeżo zmielony pieprz
tymianek
olej
Składniki na marynatę:
4 łyżki oleju
2 łyżeczki musztardy chrzanowej
1 łyżeczka musztardy bawarskiej słodkiej
1 łyżeczka miodu
czosnek mielony
pieprz młotkowany z kolendrą
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Kapustę ugotować al dente, a następnie odcedzić. Na patelni stopić pokrojony w kostkę boczek, dodać do kapusty i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Plastry schabu rozbić tłuczkiem. Składniki marynaty wymieszać, a następnie posmarować obydwie strony mięsa. Tak przygotowane mięso odstawić na 1/2 godziny. Ziemniaki obrać, pokroić w ósemki polać olejem, a następnie obsypać pieprzem, solą i tymiankiem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno wyłożyć połowę kapusty kiszonej, następnie ułożyć plastry schabu, na mięso resztę kapusty kiszonej, a na kapustę wyłożyć ziemniaki w przyprawach. Przykryć naczynie żaroodporne i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 90 minut. 15 minut przed końcem odkryć naczynie i zapiekać, by się ziemniaki ładnie przyrumieniły. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz