reklama

piątek, 19 maja 2017

Bezowy tort z kremem z mascarpone i z owocami

Od dawna zabierałam się za tort bezowy, ale zawsze miałam obawy, że nie wyjdzie taki jak powinien. Jednak ostatnio córka i mąż stwierdzili, że jeżeli nie spróbują to nigdy się tego nie dowiem. Tak więc spróbowałam i nie żałuję, bo beza wyszła znakomita na zewnątrz chrupiąca, a w środku piankowa.  Mój tort bezowy zrobił furorę i już rodzinka dopytuje kiedy znowu załapie się na tak pyszny deser.

Składniki na bezę:
7 białek
300 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli

Składniki na krem:
400 ml śmietany 30 ­%
250 g sera mascarpone
70 g cukru
owoce ( maliny, jeżyny, borówka amerykańska)
listki mięty

Sposób przygotowania:
Na papierze do pieczenia narysować okręg o średnicy 24 cm,  a następnie papier ułożyć na blaszce do pieczenia. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Dodawać powoli cukier cały czas ubijając. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny i jeszcze dokładnie wymieszać na wolnych obrotach.  Tak ubite białka wyłożyć na narysowany okręg, wyrównać nie wychodząc poza linię okręgu. Łyżką zgarniać boki do góry, na koniec robiąc delikatne wgłębienie na środku.  Blaszkę włożyć do nagrzanego do 150 stopni piekarnika, piec 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec 90 minut. Po upieczeniu pozostawić bezę w uchylonym piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

Sposób przygotowania kremu:
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier. Do tak ubitej śmietany dodawać po łyżce sera mascarpone cały czas miksując do uzyskania jednolitego kremu.
Na upieczony spód bezowy wyłożyć krem, a następnie ułożyć owoce i listki mięty. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz