Składniki na biszkopt:
8 jajek
8 łyżek cukru
8 łyżek maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania biszkoptu:
Białka oddzielić od żółtek i
dokładnie ubić z cukrem na sztywna pianę, powoli dodawać żółtka
cały czas ubijając. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez
sito i powoli dodawać do ciasta delikatnie mieszając drewnianą
łyżką. Ciasto wylać na wyłożoną papierem blaszkę 40 x 40cm.
Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku do suchego patyczka.
Składniki na masę
słonecznikowo-kajmakową:
200 g słonecznika łuskanego
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
250 g masła
400 g masy kajmakowej
Sposób przygotowania słonecznika
prażonego
Masło roztopić na patelni. Wsypać
ziarna słonecznika i 2 łyżki cukru. Wszystko cały czas mieszać,
aż słonecznik nabierze ładnego złotego koloru. Odstawić do
wystygnięcia. Masło miksować na puszystą masę. Następnie
dodawać po łyżce kajmaku, stale miksując. Do tak przygotowanej
masy dodać wystudzony słonecznik i dokładnie wymieszać.
Składniki na masę czekoladową:
1 budyń czekoladowy z cukrem
1 1/2 szklanki mleka
150 g masła
Sposób przygotowania masy
czekoladowej:
Ugotować budyń z podanej ilości
mleka i odstawić do ostygnięcia. Masło miksować na
puszystą masę, a następnie dodawać po łyżce budyniu i miksować
do uzyskania gładkiej masy.
Dodatkowe składniki:
rum
herbatniki petit bery około 20 sztuk
polewa czekoladowa
Sposób składania ciasta:
Biszkopt przekroić na pół i jedną
część włożyć do blaszki 25 x 40 posmarować masą
słonecznikowo- kajmakową. Nakryć drugą połówką biszkoptu,
który posmarować masą czekoladową. Ułożyć nasączone w rumie
herbatniki i polać polewą czekoladową. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz