Będąc ostatnio w
ogródku u naszej córki Moniki , dowiedziałam się, co można
jeszcze pysznego przygotować z cukinii. Przypadkowo podsłuchałam
rozmowy jej sąsiadów na ten temat i olśniło mnie, że w moim starym
zeszycie, gdzie notowałam sobie przepisy na różnorakie przetwory,
powinien być przepis na ten sos, do którego jakoś nie miałam
przekonania, a właśnie o nim rozmawiali.
Jednak teraz, gdy moja
kuchnia się zmieniła i goszczą w niej różne potrawy i przetwory,
które kiedyś nie miały w niej prawa bytu, czas najwyższy zrobić
ten zachwalany zewsząd sos. Na początek zrobiłam go nie wiele, by spróbować jak smakuje z makaronem i o dziwo wyszło doskonałe
danie, które można dowolnie modyfikować przez dodawanie rożnych
składników. Pozostały sos zagotowałam do słoików i teraz czekam już z niecierpliwością na następne cukinie, które rosną w naszym
ogródku, z których zrobię taki sos do słoików na zimę.
Składniki:
1kg cukinii
3 średnie cebule
3 płaskie łyżeczki soli
1 szkl. cukru
1/2 szkl. octu
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczka
pieprzu
1/2 łyżeczki
słodkiej papryki
szczypta ostrej
papryki
słoiczek
koncentratu pomidorowego 190g
Sposób
przygotowania:
Cukinię obrać i
zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przełożyć do garnka, w którym
będzie przygotowywany sos. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i
dodać do cukinii. Do całości wsypać 3 łyżeczki soli i
dokładnie wymieszać. Odstawić na co najmniej trzy godziny, aż cukinia puści
sok. Po tym czasie gotować do miękkości cukinii, co jakiś czas
mieszając. Dodać cukier i ocet, przemieszać i dalej gotować około
20 minut. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i pozostałe
przyprawy, dokładnie wymieszać. W razie potrzeby można dodać
jeszcze ewentualnie trochę soli. Tak przygotowany sos zaserwowałam
z makaronem wstążki. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz