reklama

czwartek, 21 lipca 2016

Sos z cukinii do makaronu

Będąc ostatnio w ogródku u naszej córki Moniki , dowiedziałam się, co można jeszcze pysznego przygotować z cukinii. Przypadkowo podsłuchałam rozmowy jej sąsiadów na ten temat i olśniło mnie, że w moim starym zeszycie, gdzie notowałam sobie przepisy na różnorakie przetwory, powinien być przepis na ten sos, do którego jakoś nie miałam przekonania, a właśnie o nim rozmawiali.
Jednak teraz, gdy moja kuchnia się zmieniła i goszczą w niej różne potrawy i przetwory, które kiedyś nie miały w niej prawa bytu, czas najwyższy zrobić ten zachwalany zewsząd sos. Na początek zrobiłam go nie wiele, by spróbować jak smakuje z makaronem i o dziwo wyszło doskonałe danie, które można dowolnie modyfikować przez dodawanie rożnych składników. Pozostały sos zagotowałam do słoików i teraz czekam już z niecierpliwością na następne cukinie, które rosną w naszym ogródku, z których zrobię taki sos do słoików na zimę.

Składniki:
1kg cukinii
3 średnie cebule
3 płaskie łyżeczki soli
1 szkl. cukru
1/2 szkl. octu
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
słoiczek koncentratu pomidorowego 190g

Sposób przygotowania:
Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przełożyć do garnka, w którym będzie przygotowywany sos. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i dodać do cukinii. Do całości wsypać 3 łyżeczki soli i
dokładnie wymieszać. Odstawić na co najmniej trzy godziny, aż cukinia puści sok. Po tym czasie gotować do miękkości cukinii, co jakiś czas mieszając. Dodać cukier i ocet, przemieszać i dalej gotować około 20 minut. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i pozostałe przyprawy, dokładnie wymieszać. W razie potrzeby można dodać jeszcze ewentualnie trochę soli. Tak przygotowany sos zaserwowałam z makaronem wstążki. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz