W ostatnich czasach różnego rodzaju
sałatki są bardzo popularne i przygotowywane nie tylko z okazji jakiś uroczystości rodzinnych, ale również tak po prostu na
kolację, a czasami również i na obiad. O sałatce gyros nie tylko dużo słyszałam, ale także miałam okazję ją jeść. Jednak do tej
pory jakoś nigdy jej nie przygotowałam, choć bardzo mi smakuje.
Dlatego też w końcu postanowiłam ją zrobić. Przepis oczywiście
pochodzi od Kamilki, która ostatnio dostarcza mi przepisy na same
pyszności, którym nie można się oprzeć.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
1/2 kapusty pekińskiej
1 puszka kukurydzy
8 – 10 ogórków konserwowych
średnich
1/2 szklanki majonezu
4 – 5 łyżek jogurtu naturalnego
2 – 3 łyżki ketchupu
2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
2 ząbki czosnku
parę plasterków szynki gotowanej
pokrojonej
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, a
następnie przyprawić przyprawa do gyrosa i czosnkiem. Odstawić na
2 – 3 godziny. Mięso podsmażyć i ostudzić. Zimne mięso przełożyć do miski najlepiej szklanej, bo to sałatka warstwowa i
tylko w takiej misce ładnie się prezentuje, a następnie polać
sosem zrobionym z połowy majonezu zmieszanego z ketchupem. Na to wyłożyć ogórki konserwowe pokrojone w drobną kostkę, część odsączonej kukurydzy i poszatkowaną kapustę pekińską. Kapustę
zalewamy jogurtem rozmieszanym z majonezem. Całość posypać resztą
kukurydzy i drobno pokrojona szynką gotowaną. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz