Sezon na bób w
pełni, więc tak jak obiecałam znów kombinuję z bobem, który na
stałe zadomowił się w naszym menu i już się martwię, co będzie
jak się sezon skończy. Na szczęście przez cały rok jest dostępny
bób mrożony i ewentualnie z takiego mogę również przygotować
potrawy, których nie zdążę zrobić w sezonie, a pomysłów mam
wiele. Dzisiaj zrealizowałam jeden z nich, który od dłuższego
czasu chodzi za mną. Jest to bób na ciepło z kalarepą i boczkiem.
Pomysł okazał się trafiony, bo ta prosta potrawa wyszła pyszna i
godna polecenia, oczywiście smakoszom takich warzyw.
Składniki:
1 duża kalarepa
250 g bobu
150 g boczku
wędzonego
sól, pieprz
pieprz ziołowy
natka pietruszki
Sposób
przygotowania:
Kalarepę obrać i
pokroić w kostkę, a następnie przesmażyć
w rondlu na łyżce
masła, cały czas mieszając. Dodać 1/2 szkl.
wody i dusić do
miękkości i odparowania wody.
Bób ugotować w
osolonej wodzie, a następnie odcedzić, przelać
zimną wodą i
obrać.
Do przesmażonego
boczku dodać kalarepę i bób,
doprawić solą, pieprzem i pieprzem
ziołowym.
Wszystko razem jeszcze raz przesmażyć. Potrawę
podawać
na ciepło posypane pokrojoną natką pietruszki.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz