Ostatnio w naszej kuchni dość często
pojawiają się różnego rodzaju zapiekanki, a to dlatego, że taką
potrawę można wcześniej przygotować, a później tylko włożyć do
piekarnika i gotowe. Dziś zrobiłam zapiekankę z ryżu, mięsa i
kapusty, ale jest to zupełnie inna zapiekanka niż te gołąbkowe,
która już są obecne na moim blogu. Rożni się ona od poprzednich
nie tylko smakiem, ale również przygotowaniem poszczególnych
warstw. Kombinowałam i wykombinowałam, a teraz pozostaje mi tylko
ją polecić wszystkim smakoszom różnego typu zapiekanek.
Składniki na sos:
puszka pomidorów obranych i
pokrojonych
1/2 koncentratu pomidorowego
cebula
1/2 szklanki rosołu
łyżka masła
sól, pieprz
3 ziela angielskie
liść laurowy
bazylia
Sposób przygotowania:
Masło roztopić i udusić na nim
obraną cebulę, a następnie dodać pomidory i rozcieńczony
koncentrat pomidorowy. Chwilę dusić, dolać rosół, a następnie
dodać ziele angielskie i liść laurowy, przyprawiamy na pikantnie
solą i pieprzem i gotujemy jeszcze pięć minut. Na koniec dodajemy
bazylię. Pomidory nie powinny być całkowicie rozgotowane.
Składniki zapiekanki:
500 g mięsa mielonego
1/2 główki białej kapusty
200 g ryżu (2 torebki)
cebula
zioła prowansalskie
pieprz ziołowy
sól i pieprz czarny
starty żółty ser
Sposób przygotowania:
Mięso mielone przesmażyć na patelni
bez tłuszczu wraz z obrana i pokrojoną cebulą, dodać sól, pieprz
i pozostałe przyprawy. Kapustę poszatkować i ugotować al dente.
Ryż ugotować w osolonej wodzie również al dente. Odcedzić
kapustę i połową wyłożyć dno naczynia żaroodpornego. Polać
sosem pomidorowym, a następnie ułożyć warstwę ryżu (1 torebka),
na ryż ułożyć połowę mięsa, polać sosem, na mięso druga
warstwę ryżu, a na ryż pozostałe mięso. Polać sosem. Na koniec rozłożyć pozostałą kapustę, która polać resztą sosu i posypać
startym żółtym serem. Zapiekać w nagrzanym do 180 stopni
piekarniku około 40 min, do rozpuszczenia sera i nabrania złotego
koloru. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz