
Nadeszła wiosna więc czas najwyższy
przygotować potrawy z roślin dziko rosnących, które były często
stosowane w babcinej kuchni. Już w poście opisującym mój blok
kulinarny napisałam, że chce wracać do tych starych babcinych
przepisów, oczywiście modyfikując je po przez dodawanie różnych
nowych składników, które na pewno nie były znane w tamtych
czasach. Chociażby ser feta, mozzarella, które teraz często dodaje
się do różnego typu sałatek. Także zioła chociażby takie jak
oregano, czy bazylia, które zarówno moja babcia jak i mama nie
stosowały w swojej kuchni. Na początek sałatka, z dodatkami jakimi
akurat dysponowałam, do której może przekonają się nawet ci,
którzy zarzekają się, że chwastów jeść nie będą.
Składniki:
2 garście młodej pokrzywy
2 garście młodego mniszka lekarskiego
pomidor
jajko
ser mozzarella kulka
sos vinaigrette
Sposób przygotowania:
Młodą pokrzywę sparzyć, a następnie
drobniej pokroić. Mniszek lekarski zamoczyć w wodzie z solą na
około godzinę, aby pozbyć się goryczki, a następnie porwać ją na
mniejsze kawałki. Pokrojoną i porwaną zieleninę włożyć do
miski, dodać pokrojonego pomidora, jajko i ser mozzarellę.
Polać wszystko sosem i schłodzić w lodówce. Smacznego.
jakim sosem polałas
OdpowiedzUsuńSosem vinaigrette
Usuń