Gdy nadchodzi niedziela mam dylemat, co
znowu upichcić, by się obiady niedzielne nie powtarzały tak często,
dlatego co jakiś czas wprowadzam coś nowego. Pamiętam obiady
niedzielne w moim domu rodzinnym. Obowiązkowo musiał być zawsze
rosół, kluski, mięso i kapusta. Nie było opcji, żeby w niedzielę
były ziemniaki. Przez długi okres nie umiałam się wyzbyć tego
przyzwyczajenia, aż do czasu kiedy dzieci poszły w świat, a my z
mężem zostaliśmy sami. Wtedy postanowiliśmy, zresztą jak już
pisałam na wstępie mojego bloga wprowadzić zmiany w naszym
gotowaniu i w niedzielę od czasu do czasu zrobić ziemniaki zamiast
klusek śląskich. Jak postanowiliśmy tak też to czynimy.
I dlatego w
niedzielę zrobiłam pierwszy raz udka z kurczaka pieczone z
ziemniakami w piekarniku według mojego pomysłu, a wszystko po to,
by jak najmniej czasu stać przy garach. Pomysł okazał się
znakomity. Takie danie zaserwowane z surówką z białej kapusty zasłużyło na najwyższe uznanie, oczywiście mojego męża i moje,
dlatego będę go polecać wszystkim tym, którzy są otwarci na
zmiany swojej tradycyjnej kuchni.
Składniki:
2 udka z kurczaka
10 średnich ziemniaków
przyprawa do ziemniaków
olej
Składniki marynaty:
pół szklanki oleju
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Sposób przygotowania marynaty:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie
wymieszać. Udka dokładnie umyć, obrać z błonek i niepotrzebnego
tłuszczu, osuszyć i włożyć do marynaty. Tak przygotowane włożyć
na noc do lodówki, co jakiś czas obracając je. Następnego dnia
wyciągnąć z marynaty i włożyć do żaroodpornego naczynia na dno,
którego wlać trochę oleju z marynaty. Przykryte naczynie włożyć
do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 30 min. W między
czasie obrać ziemniaki i pokroić w ósemki, a następnie przełożyć
do miski, skropić olejem, obsypać przyprawą do ziemniaków i
dokładnie wymieszać. Tak przygotowanymi ziemniakami obłożyć udka
i piec bez przykrycia do miękkości i ładnego zrumienienia zarówno
udek jak i ziemniaków. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz