Taka surówkę najczęściej robię z
młodej kapusty lub z kapusty pekińskiej, ale, że akurat miałam do
dyspozycji tylko białą kapustę starą, która jest dostępna w
sklepach przez cały rok i nie chciało mi się jej gotować. Postanowiłam zrobić tym razem z niej surówkę. Jest to prosta
surówka i chociaż z pewnością przez większość jest znana, postanowiłam
przepis jej zamieścić chociażby dla tych wszystkich, którzy
dopiero stawiają pierwsze kroki w kuchni.
Składniki:
pół główki białej kapusty
marchew
1/2 cebuli
jabłko
koperek
sok z cytryny lub ocet do smaku
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Kapustę drobno poszatkować, posolić
dobrze wycisnąć i odstawić na 10 minut by zmiękła. Dodać obrane
i starte na tarce o dużych oczkach marchew, jabłko i cebulę.
Doprawić cytryną, solą i pieprzem, dodać koperek i wymieszać.
Smacznego.
I za to uwielbiam Pani stronkę. Jest coś dla smakoszy i coś dla jeszcze zielonych w kuchni :-)
OdpowiedzUsuń