Ktoś ostatnio nas zapytał, co takiego
się stało, że my jako tradycjonaliści, dopuściliśmy do takich
zmian w naszej kuchni. Odpowiedz z naszej strony była prosta i
rzeczowa, a mianowicie, że wszelkie potrawy z udziałem mniszka
lekarskiego, czy pokrzywy były znane i lubiane już bardzo dawno
temu, w kuchni tradycyjnej naszych babć i prababć, tylko niestety
obecnie zapomniane. Teraz większość boi się przygotowywać
potrawy z pokrzywy, czy mniszka lekarskiego. Kiedyś było to zielsko
dla ubogich. Może i było, bo ci ubodzy w okresie przed nowymi
zbiorami nie mając co do garnka włożyć, często sięgali po te rośliny, nie wiedząc nawet jakie dobrodziejstwo niesie za sobą
spożywanie tych popularnych chwastów.
Dlatego biorąc pod uwagę
miedzy innymi właściwości zdrowotne (o których już wspominałam w
innym poście) jak i walory smakowe, postanowiliśmy z mężem
wprowadzać stopniowo potrawy z dodatkiem tych chwastów do naszej
kuchni, bo rodzice nasi absolutnie o nich zapomnieli. Oto następna
potrawa z dodatkiem zdrowej pokrzywy, godna polecenia.
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
1 szklanka soczewicy czerwonej
4 – 5 garści pokrzywy
2 większe ząbki czosnku
jajko
bułka tarta
kurkuma
gałka muszkatołowa
sól i pieprz
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglana dobrze wypłukać, a
następnie przelać wrzątkiem. 2 szklanki wody z dodatkiem kurkumy
zagotować, włożyć kaszę i gotować na małym ogniu pod
przykryciem około 7 min, aż wchłonie całą ciecz. Tak ugotowaną
kaszę pozostawić na wyłączonej kuchni jeszcze 10 min. Soczewicę
ugotować w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedzić. Pokrzywę wypłukać, przelać wrzątkiem, a następnie odcisnąć i pokroić. Wszystkie składniki wymieszać, dodać jajko i łyżkę
bułki tartej, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Z
powstałej masy uformować kotleciki i smażyć na oleju z obydwu
stron na złoty kolor. Ja podałam z szybkim sosem chrzanowym, ale można i z innym.
Szybki sos chrzanowy
Składniki:
1 czubata łyżka masła
3 łyżki chrzanu ze słoiczka
pół szklanki gęstej śmietany
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
W rondelku rozgrzać masło, dodać
chrzan i śmietanę, cały czas mieszając nie dopuścić do
zawrzenia. Doprawić solą, pieprzem i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz