Ostatnio robiona
przeze mnie zupa z dyni z dodatkiem serka topionego tak nam
zasmakowała, że postanowiłam z tą zupą trochę
poeksperymentować. Zupełnie przypadkowo wpadł mi w ręce imbir, a
że akurat miałam zamiar ugotować zupę z dyni pomyślałam więc,
czemu nie zrobić jakiejś innej wersji. Jak pomyślałam tak też
zrobiłam. Imbir zawsze kojarzył mi się z ciasteczkami imbirowymi i
nigdy nie myślałam nawet, żeby wykorzystać go do innych rzeczy,
do czasu kiedy po raz pierwszy jadłam kapustę z imbirem, która
przypadła mi jak najbardziej do gustu.
Więc stwierdziłam dlaczego
nie spróbować dodać tej przyprawy do zupy z dyni. Tak tez powstała
całkowicie przypadkowo zupa z dyni z dodatkiem imbiru, która
polecam wszystkim, którzy lubią bardziej wyraziste smaki.
Składniki:
około kilograma dyni
cała marchew
3 ziemniaki
1/2 cebula
2 łyżeczki startego świeżego imbiru
sól, pieprz do smaku
łyżka masła
1,5 l rosołu
Sposób przygotowania:
W garnku na maśle podsmażyć obraną
cebulę i imbir. Następnie dodać obraną i pokrojoną w kostkę
marchew, dodać obraną i pokrojoną w kostkę dynię i ziemniaki
również obrane i pokrojone w kostkę. Razem wszystko smażyć około
10 minut. Potem całość zalać rosołem i gotować do miękkości
warzyw. Na sam koniec zmiksować zupę. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym, makaronem, czy bez niczego. Jeśli ktoś lubi może dodać sobie odrobinę śmietany. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz