Ostatnio jak byłam w naszym wiejskim
sklepie mimochodem podsłuchałam rozmowę dwóch klientek, które
dyskutowały na temat obiadu. Jedna mówiła o leniwych kluskach,
druga o leniwych pierogach. Tak mnie zaintrygowała ta rozmowa, że
musiałam się włączyć, aby zapytać, czy jest jakaś różnica
między tymi daniami. I o dziwo dowiedziałam się, że owszem jest,
bo kluski leniwe robi się z mąki i sera, a pierogi leniwe z
ziemniaków i sera. Po tej rozmowie tak mi się chciało tych potraw,
że na początek postanowiłam zrobić kluski leniwe, a następnie
pierogi leniwe, ale o tym innym razem.
Oczywiście przepisy wzięłam
od tych Pań.
Składniki:
250 g twarogu półtłustego
1 jajko
1/2 szklanki mąki
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Twaróg przecisnąć przez praskę do
ziemniaków, a następnie dodać do niego jajko oraz mąkę. Wyrobić
elastyczne ciasto. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką.
Podzielić na części i formować wałki, które lekko spłaszczyć
i pokroić w romby. Gotować w osolonym wrzątku około 2 min od
wypłynięcia. Podawać posypane cynamonem, cukrem waniliowym i
polane masełkiem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz