Od dawna przymierzałam się do tego
bigosu, na który przepis dostałam oczywiście od wspomnianej nie
raz na moim blogu Izy, bo komuż innemu chciałoby się
eksperymentować z bigosem trzy dni. Najczęściej gotujemy w jeden
dzień, a podajemy w następnym dniu i po sprawie. Na tego rodzaju
bigos skusiłam się jeszcze na koniec roku, ale nie miałam czasu o
nim napisać. Dlatego dzisiaj to robię, bo tak naprawdę przypomniało
mi się o nim, gdy wyciągałam porcję na obiad z zamrażalki. Ten
trzy dniowy bigos jest zupełnie inny. Jest wyrazisty w smaku, ma
naturalny kolor, bez dodania koncentratu pomidorowego.
Bigos ten
łatwo jest odróżnić od tradycyjnego właśnie po kolorze i
zapachu. Jest naprawdę godny polecenia.
Składniki:
!,5 kg kapusty kiszonej najlepiej
swojskiej
mała główka kapusty białej
1/2 kg wieprzowiny
1/2 kg wołowiny
30 dkg szynki wędzonej lub boczku wędzonego
30 dkg kiełbasy swojskiej mocno wędzonej
10 suszonych prawdziwków
10 suszonych lub wędzonych śliwek
5 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
5 rozgniecionych ziaren jałowca
1 łyżka papryki czerwonej słodkiej
1 cebula
kieliszek czerwonego wytrawnego wina
sól i pieprz do smaku
smalec
Sposób przygotowania:
Pierwszy dzień
Kapustę białą i kiszona zawsze
gotować oddzielnie. Do mniejszego garnka włożyć kapustę kiszoną, zalać wodą i gotować około godziny. Do garnka gdzie będzie się gotować cały bigos włożyć szynkę lub boczek wędzony,
poszatkowana kapustę białą oraz przyprawy takie jak ziele
angielskie, pieprz i listek laurowy, zalać wodą i gotować 1
godzinę. Boczek lub szynkę wyjąć, ostudzić i schować na dwa dni
do lodówki. Kapustę kiszoną zmieszać z białą. W międzyczasie na
patelni rozgrzać smalec, na którym obsmażyć mięso wołowe
pokrojone w kostkę gulaszową. Tak przygotowane mięso dodać wraz z
sosem do kapusty i gotować jeszcze co najmniej godzinę. Garnek z
kapusta odstawić w chłodne miejsce do następnego dnia.
Drugi dzień
Do kapusty jeszcze zimnej dodać
paprykę słodką, a naste pnie podgrzewać, aż do zagotowania, potem zmniejszyć płomień. Podsmażyć na smalcu pokrojone mięso
wieprzowe, które dodać do bigosu. Bigos dokładnie przemieszać,
żeby się nie przypalił. W małym garnuszku ugotować dobrze
wypłukane grzyby suszone, które po ugotowaniu pokroić i wraz z
wywarem dodać do bigosu. Gotować bigos około 2 godzin. Na koniec można przyprawić trochę świeżo zmielonym pieprzem. Bigos ponownie odstawić w chłodne miejsce do następnego dnia.
Trzeci dzień
Do bigosu dorzucić rozgniecione ziarna
jałowca i zacząć powoli go gotować. Od czasu do czasu dokładnie przemieszać. Na stopionym smalcu obsmażyć pokrojona kiełbasę wraz
z pokrojoną cebulą, którą następnie dodać do bigosu. Dodać również pokrojone śliwki i wino. Boczek, albo szynkę, która
przechowaliśmy w lodówce pokroić i również dodać do bigosu.
Całość wymieszać, ewentualnie doprawić sola, pieprzem i gotować
jeszcze około godziny. To tyle. Smacznego.
Ależ to musi CUDOWNIE smakować..
OdpowiedzUsuń