Jest to ciasto, którego przygotowanie wymaga trochę więcej czasu, ale opłaca się , bo efekt
końcowy jest zadziwiający. Ten smak lekko kawowy w połączeniu ze
smakiem kokosu jest fantastyczny. Jadłam go, ale już nie bardzo
pamiętam gdzie i właśnie teraz mi się o nim przypomniało.
Poszperałam w moich kartkach , karteluszkach z przepisami od
znajomych, które jeszcze nie zdążyłam przepisać do zeszytu i
znalazłam biszkopt przełożony masą cappuccino.
Nawet nie wiem od
kogo mam ten przepis. Postanowiłam zrobić taki biszkopt, a
dodatkowo upiec jeszcze blat kokosowy, taki sam który robiłam do
biszkoptowca ananasowo – kokosowego i nie dawać go na wierzch tylko
w środek ciasta. Ciasto, które wyszło było podobne do ciasta,
które kiedyś jadłam. Polecam takie eksperymenty w kuchni, bo
czasami wychodzą super słodkości.
Składniki na biszkopt:
8 jajek
1 1/4 szkl. cukru
1 szkl.mąki
1/4 szkl. kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania biszkoptu:
Białka ubić z cukrem na bardzo
sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać
przesianą mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i bardzo
delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę o wymiarach 40 x 40 cm
wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika
i piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. do tzw. suchego
patyczka. Po tym czasie ciasto wyciągnąć i wystudzić, a następnie
przekroić na dwa blaty.
Składniki na bezę kokosową
5 białek
1 szk. cukru
200 g wiórków kokosowych
Sposób
przygotowania bezy:
Białka ubijamy na sztywną piane pod
koniec dodajemy cukier, wiórki i mieszamy łyżką, Piec ok. 25 min.
do nabrania koloru w nagrzanym piekarniku do 170 stopni.
Składniki na krem cappuccino:
5 żółtek
1/2 l mleka
2 łyżki mąki pszennej
1 budyń śmietankowy
3/4 szkl. cukru
250 g masła
30 g kawy cappuccino o smaku waniliowym
Sposób przygotowania kremu:
Składniki od żółtek po cukier
dokładnie wymieszać, a następnie zagotować stale mieszając do
uzyskania gęstego budyniu. Wystudzić. Masło utrzeć na pulchna
masę, a następnie dodawać po łyżce budyniu stale miksując. Na
koniec do uzyskanego kremu dodać cappuccino i jeszcze raz wszystko
zmiksować. Masę podzielić na dwie części.
Składniki na polewę:
0,5 kos. margaryny
mlecznej
szklanka cukru
1,5 łyżki kakao
2 łyżki wody
Sposób przygotowania
polewy:
Margarynę topimy w
rondelku, dodajemy cukier i kakao i doprowadzamy do zagotowania, po
czym zmniejszamy ogień i dodajemy wodę, cały czas mieszając do
uzyskania gładkiej masy.
Składanie ciasta:
blat ciasta biszkoptowego
blat ciasta biszkoptowego
1/2 kremu
beza kokosowa
reszta kremu
reszta kremu
drugi blat ciasta biszkoptowego
polewa
Wyglada pysznie :) Na jakiej blaszce Pani piekła chodzi mi o wymiar.
OdpowiedzUsuńTak jak napisałam w sposobie przygotowania biszkoptu na blaszce o wymiarach 40 x 40 cm.
OdpowiedzUsuńA drugie pół kremu gdzie?
OdpowiedzUsuńOj, zapomniałam napisać, że na bezę, ale już poprawiłam.
Usuń