O surówkach już wspominałam w którymś
z postów i nie będę się na ten temat zbytnio rozpisywać. Pisałam już o surówce z
kapusty pekińskiej, ale zapomniałam dodać, że kapustę pekińską
nie znaliśmy w ogóle. Dopiero kiedy moja mama przyjechała na
pierwsze odwiedziny z Niemiec, a było to jakieś 24 lata temu
poznaliśmy tą niezwykłą kapustę, która od tej pory często gości
na naszym stole. Teraz jednak co jakiś czas robię inna surówkę z
tej kapusty, bowiem warianty mogą być różne. Przepis na tą wersję
podała mi teściowa mojej córki, która jak już wspominałam w
którymś z postów, lubi eksperymentować w kuchni i wcale się tego
nie boi. Dlatego jej surówki są takie przepyszne i takie różnorodne.
Składniki:
1 średniej wielkości kapusta pekińska
1 por sałatkowy
2 marchewki
1 jabłko
2 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Kapustę pekińską drobno poszatkować,
posolić i odstawić na kilka minut. Jasną część pora drobno
pokroić, marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych
oczkach. Wszystko razem wymieszać, dodać majonez i doprawić sola i
pieprzem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz