
Składniki:
0,5
kg mięsa wieprzowego najlepiej od szynki
1
cebula
1
czerwona papryka
0,5
puszki kukurydzy
1/4
l śmietany kremówki
zupa
cebulowa w proszku
łyżka
sosu chili
łyżka
sosu cygańskiego
przyprawa
do gyrosa
olej
do smażenia
Sposób
przygotowania:
Mięso
dokładnie płuczemy i kroimy w większa kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Mięso wraz z cebulą obsmażamy na oleju
do czasu, aż mięso zmięknie, wsypujemy przyprawę do gyrosa, wlewamy śmietanę, chwilę razem
gotujemy i odstawiamy na godzinę. W tym czasie gotujemy zupę
cebulową według przepisu na opakowaniu. Do zupy dodajemy
wyczyszczoną i pokrojona w kostkę paprykę, dorzucamy
kukurydzę,wlewamy sos cygański i chili, a na koniec przesmażone
mięso w śmietanie. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy jakieś
10 min. Podajemy z pieczywem. Ja to jadłam kiedyś z pitą pieczywem
greckim. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz