Tę potrawę ani ja ani mąż w ogóle nie znaliśmy. Dopiero kiedy lata temu byliśmy u znajomych na sylwestra, wtedy mieliśmy okazję pierwszy raz pokosztować tego rarytasu. Poprosiłam wtedy o przepis, który później nieco zmodyfikowałam. Na początku przygotowywałam je tylko na sylwestra, ale od pewnego czasu robię również je w ciągu roku, zwłaszcza wtedy kiedy spodziewamy się jakiś odwiedzin, bo dla dwóch osób nie opłaca mi się ich robić, ponieważ są niestety pracochłonne.
Składniki na naleśniki:
3
szkl. mąki
1
szkl. wody
3
szkl. mleka
2 jajka
łyżeczka
soli
kawałek
słoniny do smażenia
Składniki
na farsz:
dwie garście grzybów suszonych
70
dkg kapusty kiszonej
cebula
łyżka
masła
sól
i pieprz do smaku
Panierka:
2
jajka
1/4
szkla. wody
0,5szkl.
mąki
1
szkl. bułki tartej
olej
do smażenia krokietów
Sposób
przygotowania farszu:
Grzyby
moczymy na noc, a następnie gotujemy w tej samej wodzie do miękkości.
Grzyby odcedzamy, ale wywaru nie wylewamy i drobno kroimy. Kapustę
drobno pokroić przed gotowaniem i ugotować do miękkości dolewając
wywar z grzybów. Po ugotowaniu kapusty dokładnie ją odcedzamy, łączymy z grzybami, drobno pokrojona cebulą i masłem, doprawiamy
sola i pieprzem, żeby była dość pikantna. Dokładnie mieszamy i
odstawiamy do wystudzenia.
Sposób
przygotowania naleśników:
Wszystkie
składniki na naleśniki oprócz słoninki miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji i odstawiamy na kilka minut. Następnie rozgrzaną
patelnię smarujemy dokładnie słoninką, nalewamy ciasto chochlą i smażymy na złoty kolor z obu stron. Upieczone naleśniki układamy na
odwróconym talerzu. Na usmażone naleśniki nakładamy farsz i
zawijamy jak gołąbki. Tak przygotowany krokiet panierujemy i smażymy
na oleju. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz