Dzieci i mąż bardzo go polubiły, a najbardziej młodszy syn, który się nim wprost zajadał. Dlatego obecnie, kiedy dokuczają nam tak wielkie upały warto pomyśleć o takim chłodniku, tym bardziej, że nie wymaga stania przy gorącej kuchni. Ja zdecydowałam się na niego dzisiaj i zaraz zabieram się do roboty, a efekt mojej pracy sfotografuję. Przepis, który podaję jest trochę zmodyfikowany przeze mnie, bo robię chłodnik z tych warzyw, które najbardziej lubimy, a w dodatku rosną w naszym ogródku.
Składniki:
1l maślanki
400g jogurtu naturalnego
3 ogórki gruntowe średnie
3 pomidory
pęczek rzodkiewek
garść szczypiorku
garść koperku
sol i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Maślankę wymieszać z jogurtem.
Ogórki obrać i potrzeć na tarce z dużymi oczkami, pomidory umyć
i pokroić w kostkę, rzodkiewki umyć i potrzeć na tarce również
z dużymi oczkami. Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Wszystkie
składniki razem wymieszać, dodać sól i pieprz do smaku. Schłodzić
w lodówce. Podawać z pieczywem najlepiej posmarowanym świeżym
masłem. Można również dodać czerwona paprykę, wtedy chłodnik
nabiera zupełnie innego smaku, ale to już zależy od własnego
uznania.
wstyd się przyznać, ale jeszcze nigdy nie robiłam chłodnika.
OdpowiedzUsuńTo koniecznie musisz spróbować, jest pyszny. Polecam
OdpowiedzUsuń