Papryka w sklepach coraz tańsza,
dlatego co jakiś czas kupujemy jej więcej, by zrobić potrawkę z
papryki i kurczaka.( o tym jak papryka znalazła się w naszej kuchni
napiszę oddzielnego posta) Przepis dostałam od mojej młodszej
córki, która bardzo dba o linię i zdrowe odżywianie. Robię
potrawki zawsze więcej i zamrażam, dlatego w dni kiedy mam więcej
pracy i nie mam czasu na gotowanie po prostu odgrzewam ją. Ale od początku, może najpierw podam przepis.
Ja oczywiście zwiększyłam
ilości podane mi przez córkę, bo jak już wspominałam robię
potrawkę na zapas.
Składniki:
2 kg papryki mieszanej
5 pomidorów
cebula
3 ząbki czosnku
4 filety z kurczaka
sól i pieprz do smaku
0,5 szklanki oliwy lub oleju
Sposób wykonania:
Cebulę obieram i kroję w kostkę,
czosnek obieram i drobno siekam, następnie rozgrzewam oliwę i
wrzucam przygotowana cebulę i czosnek, następnie obrane z
wszystkich błonek i pokrajane w kostkę lub paseczki mięso i
wszystko razem chwilę obsmażam. Odstawiam garnek na bok kuchenki i
zabieram się do obrania i pokrojenia papryki, w międzyczasie
pomidory wrzucam do wrzątku, a następnie zalewam zimną wodą, by
skórka lepiej schodziła. Po obraniu pomidorów ze skórki kroję je
w kostkę. Pomidory i paprykę dorzucam do mięsa i wszystko razem
duszę do miękkości, pamiętając, żeby papryka nie była za miękka.
Dodaję sól i pieprz do smaku.. Podaję z ryżem. W tym celu na
patelni rozgrzewam odrobinę oliwy, następnie wkładam rozmrożoną
porcję potrawki i dodaję ryż ugotowany al-dente. Wszystko razem
podgrzewam i wykładam na talerz. Jeżeli zrobicie potrawkę i od razu
ją podajecie, wystarczy wymieszać potrawkę z ugotowanym ryżem.
Uwaga! Potrawka musi być gęsta, a sok z warzyw odparowany. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz