reklama

poniedziałek, 6 grudnia 2021

Nadziewane trójkąty z ciasta filo

Zbliża się sylwester, a co za tym idzie, każdy z nas poszukuje jakiś nowych przekąsek, którymi można zaskoczyć gości. Ostatnio dowiedziałam się o istnieniu fenomenalnego ciasta filo, które można przygotowywać z różnymi farszami. Ja postanowiłam wypróbować trójkąty z farszem ze szpinaku i z farszem z pieczarek z żółtym serem, które zaserwowane z sosem koperkowym na jogurcie okazały się pyszne, chrupiące i naprawdę godne polecenia. Takie pierożki na pewno okażą się hitem każdej imprezy.

Składniki:

1 opakowanie ciasta filo

1 opakowanie szpinaku mrożonego ze śmietaną

1/2 op sera feta

400g pieczarek

 mała cebula

100 g sera żółtego startego

łyżka masła

masło stopione do smarowania ciasta

sól

pieprz 

pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Szpinak mrożony przesmażyć, a następnie odstawić do ostygnięcia. Dodać ser feta, dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić.  Cebulę drobno pokroić i wrzucić na rozgrzane masło, chwilę przesmażyć,  a następnie dodać  starte na tarce o dużych oczkach pieczarki i razem dusić, aż całkowicie wyparuje sok z pieczarek. Doprawić przyprawami i odstawić do ostygnięcia. Po tym czasie dodać starty żółty ser i ponownie wymieszać. Arkusz ciasta filo pokroić na trzy równe pasy, posmarować stopionym masłem, a następnie nałożyć farsz i zwijać jak amerykańską flagę w filmach. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 15 minut. Smacznego. 



1 komentarz: